koekiemoon

life as i live it

meta-journalistiek

with 3 comments

liesbethimbo349de laatste maanden is er een rare evolutie aan de gang op de vrt-nieuwsdienst. in het journaal of in terzake: steevast schuiven er journalisten aan tafel om geïnterviewd te worden. collega’s die elkaar interviewen, de meerwaarde is me niet helemaal duidelijk. vroeger maakten ze een stukje dat werd uitgezonden: beelden met off-screen commentaar. nu moeten ze per se zelf in beeld komen en hun (licht)gewichtige commentaar geven.

siegfried bracke nam afscheid van het leven op het scherm, maar vorige week werd hij als hoofd van de nieuwsdienst zowaar geïnterviewd over de politieke crisis. ik beeld me in dat hij volgende conversatie had met zichzelf:

– siegfried: ik zou graag geïnterviewd worden over de politieke crisis
– siegfried: ok, ik zorg dat je tien minuten krijgt in terzake

Advertenties

Written by koekiemoon

25 december 2008 bij 20:49

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. VRT doet gewoon mee aan de popularisering van zijn werknemers. Daarom is ook vrtnieuws.net vervangen door deredactie.be.

  Bart

  26 december 2008 at 09:41

 2. Journalisten zijn doorgaans – als ze nog niet te cynisch zijn geworden – nieuwsgierige beesten die zich meestal in één vakgebied specialiseren. Daar lezen, bekijken of beluisteren ze alles over dat ze te pakken krijgen. Of het nu om voetbal, de Wetstraat of de media gaat. Vaak is er dan ook niemand die daar meer over weet. Maakte je vroeger als journalist een stuk over een bepaald onderwerp, dan moest je iemand zoeken die daar heel veel over weet, maar dat mocht dan geen journalist zijn, terwijl die daar vaak veel beter van op de hoogte is. Een half jaar geleden kreeg ik telefoon van Radio 1. Ze hadden al een stuk of tien telefoons achter de rug om iemand te vinden die iets zinnigs over Facebook kon vertellen, maar vonden niemand. Tot ze bij mij kwamen. Eén probleem: ik was zelf ook journalist. Stilaan lijkt dat taboe achter de rug, al heeft af en toe iemand daar blijkbaar nog een probleem mee…

  brecht decaestecker

  26 december 2008 at 10:07

 3. @bdc: dat journalisten experts zijn in hun vakgebied daar twijfelt geen mens aan. het komt alleen nogal gekunsteld over als collega’s elkaar interviewen. als er al geveinsde spontaneïteit is, wordt die helemaal teniet gedaan als in nota’s moet gespiekt worden voor het voorbereide antwoord.

  koekiemoon

  26 december 2008 at 19:15


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: