koekiemoon

life as i live it

bloedarmoede

with 4 comments

politiek talent in vlaanderen: het is zoeken naar een speld in een hooiberg. ik heb het dan niet louter over opkomend talent, maar over talent tout court. twee mensen die ik zeker tot de meest talentvolle politici reken, vandenbroucke en de gucht, worden afgevoerd of dreigen afgevoerd te worden  van het politieke toneel. omdat ze niet goed liggen bij hun respectievelijke partijvoorzitters  en bij uitbreiding partijtop.  ze durven scherpe analyses maken die niet altijd overeen stemmen met wat hun partij er over denkt. ze kennen de knepen van het politieke vak, zijn nogal eigengereid en daardoor vormen ze een bedreiging. de feitelijke machthebbers in ons land zijn immers de partijvoorzitters en die willen niet al te veel in de schaduw staan van hun ministers. gennez komt amper tot aan de enkels van vandenbroucke en zij heeft van haar partij het mandaat gekregen om alleen te beslissen wie minister wordt en wie niet?

de macht van de politieke partijen is altijd groot geweest, broedermoorden gebeuren voortdurend, maar twee talenten die in één en dezelfde week mogelijk afgevoerd worden, dat is toch even slikken. wie krijgen we ervoor in de plaats? open.vld heeft gewoon decroo gevraagd om vice-premier te worden! is er dan echt geen alternatief in heel die partij? welke sterkhouder zou sp.a kunnen droppen in een nieuwe vlaamse regering? ik zie het niet meteen.

de partijen zijn te machtig in ons land. vandenbroucke en de gucht waren er ook niet geraakt zonder hun partij, maar op termijn zou het toch mogelijk moeten zijn om wat losser te komen van die archaïsche structuren. patrick janssens had het al begrepen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.  hij voerde een ongeziene campagne, zonder enige verwijzing naar zijn partij. zijn opportunisme werd hem niet in dank afgenomen maar hij kreeg wel stemmen over de partijgrenzen heen. is het dat niet wat we nodig hebben: ministers, parlementsleden, burgemeesters die het hele volk vertegenwoordigen en niet enkel uitvoeren wat er door hun partij wordt ingefluisterd?

enfin. dat politiek talent verdwijnt nu misschien even naar de achtergrond, maar komt vroeg of laat weer bovendrijven. het is hopelijk maar een kwestie van tijd.

Advertenties

Written by koekiemoon

9 juli 2009 bij 08:05

Geplaatst in politiek

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. inderdaad twee van de weinige politici waar ik echt nog respect voor had…Ik zie ze ook niet graag verdwijnen. Pfff

  Goofball

  10 juli 2009 at 10:07

 2. Een rake analyse waar ik alleen maar mee kan instemmen.

  Mikaël

  10 juli 2009 at 20:04

 3. Uw voorspelling komt uit. Vreemd genoeg met als vermoedelijk argument dat SP.A net nieuw bloed wilt aanboren.

  Sponzen Ridder

  11 juli 2009 at 20:08

 4. Okee, Gennez is het niet waard partijvoorzitter te zijn, maar Frank Vandenbrouce is toch ook maar een klein kind dat we beter kwijt zijn dan rijk hoor.

  En de arrogantie van De Gucht vind ik ook niet echt iets om ons mee te laten vertegenwoordigen. Okee, het lijkt op een afrekening, wat er met die twee gebeurd is, maar het zijn zeker geen onbeschreven bladen, toch?

  rendv

  20 juli 2009 at 10:27


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: