koekiemoon

life as i live it

verschraling

with 3 comments

de velpia gaat dicht. niets bijzonders op het eerste zicht. er sluiten wel meer winkels de deuren. maar de velpia is in leuven een instituut als het gaat over kantoor/schilder/papier-artikelen en -waren. en niet te vergeten: parker-pennen in alle kleurschakeringen. o nostalgie.

de velpia is nummer zoveel in een lange rij: kleine zelfstandigen die de deuren dicht doen. speciaalzaken waar specialisten achter de kassa staan.  mensen die u kunnen bijstaan met raad en daad. die u meer kunnen vertellen dan in de handleiding te lezen staat. winkels waar je meer dan dertien in  een dozijn vindt. waar de klant nog koning is.

het is een bizarre spiraal: een stad wordt gerenoveerd, opgewaardeerd en geprofileerd als winkelstad. de huurprijzen stijgen, de lokale handelaars kunnen óf niet meer betalen óf worden rijk door hun pand te verhuren aan de grote ketens. en zo verliest de winkelstad haar eigen profiel en lijkt ze een kopie te worden van andere winkelsteden. verschraling van het aanbod noemen ze dat.

Advertenties

Written by koekiemoon

18 oktober 2009 bij 15:09

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, een spijtige evolutie.

  yab

  18 oktober 2009 at 19:09

 2. Raar dat ze dat niet kunnen tegengaan.

  Sponzen Ridder

  19 oktober 2009 at 21:42

 3. Toen ik het hoorde, moest ik ook even slikken. De Velpia waar ik na schooltijd mijn inkt voor mijn vulpen (ik schreef met niks anders) ging halen en het materiaal voor de tekenles… pure nostalgie. Maar zijn we niet mee schuldig, omdat we veel van dat materiaal nu ofwel gewoon in de supermarkt kopen samen met de soep en de patatten, ofwel het gespecialiseerd materiaal op het internet bestellen en ergens uit ver buiten Leuven aan onze deur laten afleveren?

  Autumn Leaf

  26 oktober 2009 at 22:02


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: